top of page
Search

דיכאון, פסיכולוגיה חיובית והכרת תודה

  • אילה קימברג
  • May 12, 2015
  • 2 min read

דיכאון.jpg

איכות חיים היא קודם כל להרגיש טוב ! הדרך הטובה ביותר לצאת מדיכאון או אפילו להמנע ממנו, היא ע"י הבנה יותר מעמיקה של הגורמים לאיכות חיים נפשית. היום יותר מאי פעם בעבר, יש לנו מידע מוכח על כך בזכות הפסיכולוגיה החיובית.

הסיפור המרתק ביותר בעיני בהקשר הזה, הוא של מרטין זליגמן. פרופ' זליגמן הוא חוקר ידוע שם שכבר לפני שנים רבות נודע בזכות ניסוי בו הצליח לייצר דיכאון במעבדה והגדיר מודל שנקרא "חוסר אונים נרכש" (שכלל לצערי התעללות בכלבים למען המדע). אך למרות ההצלחה שלו, פרופ' זליגמן שם לב שהדיכאון מתפשט באוכלוסייה הרבה יותר מהר מכפי שהמחקר מצליח לפענח וליצור תרופות ופרוטוקולים טיפוליים. הוא עשה מהלך נפלא בעיניי – הוא החליט לחקור את "ההיפך מדיכאון" במטרה למנוע אותו מלהתרחש מלכתחילה. זליגמן בעצם ייסד כיוון מחקרי חדש בפסיכולוגיה, וגם גישה חדשה למטרות של הפסיכולוגיה. עד זמנו, רוב הפסיכולוגים התמקדו בבעיות נפשיות ורגשיות ובעזרה לאנשים לחזור אל ה"ממוצע". זליגמן וממשיכיו החלו לחקור את החלק שמעל הממוצע – אנשים הנהנים מרווחה נפשית, מאושר, מאופטימיות, מזוגיות טובה וכן הלאה. מכאן התפתח זרם חדש בפסיכולוגיה- "הפסיכולוגיה החיובית".

דוגמה קטנה, מחקר על ההשפעות של הכרת תודה ( 2003 Emmons & McCullough). ביקשו מקבוצות של נבדקים לנהל יומן בו ירשמו מידי ערב חמישה דברים. אנשי קבוצת הניסוי התבקשו לרשום חמישה דברים שקרו באותו יום ועליהם הם מוקירים תודה. אנשי קבוצת הבקרה, התבקשו לרשום פשוט חמישה דברים שקרו באותו יום. הם ניהלו את היומן משך כשלושה שבועות. שביעות הרצון מהחיים של כל הנבדקים נמדדה לפני התחלת הניסוי, בסיומו וגם שלושה חודשים מאוחר יותר. והתוצאות – רמת שביעות הרצון מהחיים הייתה דומה בין שתי הקבוצות בהתחלת הניסוי. לאחר שלושה שבועות היה שיפור משמעותי ברמת שביעות הרצון מהחיים של קבוצת הניסוי והיא נשמרה גם שלושה חודשים לאחר סיומו ! בסך הכול צריך פנקס קטן ועט ליד המיטה...לא תנסו?

יש עוד המון מחקרים ותובנות מרתקים מהתחום הזה ואני מבטיחה לחזור אליהם בעתיד.

אבל עוד קצת על דיכאון (שהוא בעצם נושא רחב). היות וליוויתי הרבה אנשים בדרך שלהם להיחלץ ממנו, שמתי לב שהוא לא רק הדבר השלילי, השחור והנורא הזה שצריך לברוח ממנו. לפעמים הוא גם איתות , שיש משהו בחיינו שאנחנו לא יכולים להשלים לחיות אתו ככה. בהקשבה רגישה ל"קול" של הדיכאון, או למכנה המשותף של המחשבות השליליות, אפשר למצוא את "הדבר" הזה. אצל אחד זה יכול להיות הצורך להיחלץ מנטייה לרצות את כולם, אצל אחר הצורך להגמיש גישה פרפקציוניסטית ועוד אצל אחר הצורך לבנות ביטחון בערך העצמי וכן הלאה. דיכאון, כאשר הוא מטופל נכון, יכול להיות הזדמנות לזהות את החוליה החלשה שלנו ולהתחזק משם.

מצרפת קישור לסרטון מקסים שאומר את זה בציורים :

(אמנם הסרטון לא הוגן כלפי כלבים, שהם יצורים מדהימים, אבל מעביר מידע חשוב)

מאחלת לכולם כלבים קטנים ומאולפים היטב,

מי שצפה מבין.

אילה

Comments


Featured Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

© 2023 by My Weight Lost Journey. Proudly Created with Wix.com

bottom of page