top of page

סוגיות מרכזיות בפסיכולוגיה של הגיל השלישי

 

מאת: אילה קימברג

 

הגיל השלישי - גיל של הרבה שינויים

 

כשישבתי להתכונן לכתיבת החלק הזה, שמתי לב שאני חוזרת שוב ושוב למילה "שינוי".. מצד אחד ברור שכל שלב התפתחותי טומן בחובו שינוי, אחרת לא היה נבדל מתקופה קודמת בחיים, אלא שכאשר מדובר בגיל השלישי, הדינאמיקה של שינוי עומדת בקיטוב להסתכלות השכיחה על השנים המאוחרות, כשנים של קיפאון. ההסתכלות החברתית, כלומר הציפייה להאטה והצמדות למוכר, טמונה גם בתוך האנשים המזדקנים ויכולה להגביר את הקושי לגשר על הפער מול המציאות.

 

מריאן רבינוביץ', בסיפרו "גילו של אדם" הצליח לדעתי ליצור מודל, שיכול לתאר בצורה רב-ממדית וגמישה את השינויים השכיחים בגיל השלישי.

 

בריאותי : פגיעות והתאוששות ממחלות, מחלות כרוניות.

חברתי : שינויים במבנה ותפקידים משפחתיים, ההיקף של מעגלים חברתיים, מעורבות חברתית, מגורים.

רגשי : סוג האפקט, האמפליטודה הרגשית.

תפקודי : ניידות ועצמאות.

שכלי : זיכרון, חשיבה, מהירות וקיבולת תהליכי עיבוד מידע, ריכוז.

 

בכל אחד מהממדים ניתן למקם את האדם ברמת כשירות שונה – החל מרמת כשירות גבוהה, המעידה על טווח התפקוד ומהירות ההסתגלות לשינוי ועד רמת כשירות הנמוכה ביותר המחייבת סיוע גם בתפקוד הבסיסי. ההסתגלות המתחייבת בתגובה לשינויים, נדרשת הן מהאדם המבוגר והן מהסובבים אותו, ההופכים לרוב ליותר מעורבים בחייו. מעבר למישור האינסטרומנטאלי, נדרשת גם הסתגלות ברמת הזהות והיחסים, ומאותגרים ערכים מרכזיים לגבי החיים, כפי שנראה בדוגמאות שבהמשך.

 

 

ההשפעות שיש לשינויים על האדם המבוגר

 

יותר מאשר בכל תקופת גיל אחרת, יש מתח גדול בין הצורך האישי לשמר ערך עצמי חיובי לבין תפיסות חברתיות שרואות גיל זה כגיל של ירידה, הצטמצמות ותלות. המילה זקן או זקנה נמצאים באפן שכיח בשימוש כביטוי של גנאי.

הבדל מהותי נוסף מתקופות חיים אחרות – בגילאים קודמים העתיד צופן בחובו אפשרויות, או שאדם מוקף בעדויות להישגיו או עסוק בשלל עיסוקיו. בגיל המבוגר, כשהאפשרויות שמציע העתיד הולכות ומצטמצמות, עשויות לעלות ביתר חריפות שאלות על מהות החיים: "בעבור מה שווה לי לחיות?" "על מה לא שווה לי לוותר בכל מחיר?" שאלות שגם מוצבות לפנינו כחברה, באיזו מידה אנחנו רואים זכות לאנשים בכלל ובגיל השלישי בפרט, לבחור : בחיים כאלה או אחרים או כלל לא.

 

העלייה בתוחלת החיים בעשורים האחרונים, במקביל לשינויים במבנה המשפחה (ממורחבת לגרעינית), לניידות (יותר מרחק גיאוגרפי) לכניסה של יותר ויותר נשים למעגל העבודה, עליה בגיל תחילת הילודה וצמצום מספר הילדים במשפחה  - מובילים גם לשינויים בדפוסי הקשר בין הורים לילדיהם בשנים המאוחרות, וחשיבות הולכת וגדלה של היחסים עם נותני שירותים טיפוליים.

 

הדגמה לביטוי של חלק מנושאים אלו בעבודה הטיפולית, תוכלו למצוא במאמר המשך - "סיפור ישן מזווית חדשה - שיחות נרטיביות עם בני הגיל השלישי".

 

 

 

 

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

© 2023 by My Weight Lost Journey. Proudly Created with Wix.com

bottom of page